Fredningsudfordring løst med smart-glas

Nestlés hovedkvarter i Vevey, Schweiz, er opført i perioden 1960-1977, projekteret af arkitekten Jean Tschumis tegnestue.

Fredningsudfordring løst med smart-glas

27. august 2021

En fløj på Nestlés hovedkvarter fra 1960 og 1977 i Vevey er blevet opdateret til den øverste energiklasse, og indeklimaet er optimeret. Men bygningen var jo fredet - så hvordan løser man den opgave? Her er svaret

Af Poul Sabroe   

Fødevaregiganten Nestlé har netop forsynet en fløj af sit hovedkvarter ved Genevesøen med nye aluminiums – og glasfacader. Et påtrængende behov for en kritisk reduktion af energiforbruget og et optimeret indeklima i det 24.000 m2 store hus er løst med en dynamisk facadevariant med elektrokrome glas.

Arkitekturens arvestykker fra den industrielle arkitekturs ’guldalder’ i perioden  1960-80 er i dag i en sådan forfatning, at en renovering af de autentiske facader ofte vil være påtrængende. Det bliver endnu mere aktuelt, når den gamle facader samtidig er energiforslugne og vanskelige at forsvare midt i en grøn omstilling.

Det var netop tilfældet med Nestlés ’Bygning B’ i Vevey fra 1977, der står som et spejl af den første og for længst fredede kontorbygning til Nestlé, projekteret 1960 af legendariske Jean Tschumi (1904-1962). Traditionel solafskærmning for at sænke kølingsbehovet og skabe et bedre indeklima for medarbejderne var derfor ikke et valg for rådgiverne Brönnimann & Gottreux Architects og facadeingeniørerne Buri Müller GmbH.

Smartglas versionen LightZone er inddelt i zoner, der elektrokromisk og automatisk kan etablere solfilter i vekslende grader efter lysindfaldet. 

- Elektrokromatisk SageGlass var et oplagt valg, fordi glasset kan anvendes både i nybyggeriet og til renovering, observerer arkitekt og partner i Brönnimann & Gottreux, Joël Brönnimann. Til denne bygning sikrede brugen af SageGlass, at vi kunne bevare udtrykket i den eksisterende bygningskrop og – façade og alligevel lykkes med at tilføre bygningen de bedste og mest aktuelle energidata.

- Samtidig løste vi udfordringen med at beskytte indeklimaet mod solopvarmning, konstaterer Joen Brönnimann.    

4300 kvm. SageGlass af typen LightZone® blev installeret i to separate entrepriser, den sidste – nordfløjen - i 2021.

 

De tekniske data for smartglas LightZone® fra SageGlass viser en U-værdi på 0,28 K W/m²K  og en LT fra 60 til 1 i fuld filtrering. 

LightZone® er udstyret med tre forskelligt programmerede filtre for sollys, som hver behandler forskelige bølgelængder og har vekslende finindstillinger, som tilsammen giver det optimale dagslys miljø indenfor.  Gennem dagen og dens vekslende solindfald reguleres såvel lysintensiteten som solvarmen automatisk. Arbejdspladserne er beskyttet mod blænding og får de bedste betingelser for et sundt arbejdsmiljø.

Rudernes filtre kan også styres manuelt, hvis der fx er behov for at mørklægge et rum. Men selv når LightZone® er i sin max-filtrerende tilstand forbliver ruderne transparente med udsigt til landskabet udenfor. Behovet for såvel køling som kunstig belysning reduceres dramatisk og er med til at skabe en gunstig driftssituation for bygherren.

- Det er vigtige egenskaber ved dynamisk smart-glas, som for ofte udelades af regnestykket, når byggeomkostningerne skal vurderes, pointerer SageGlass.

Renoveringen er udført med en særlig sølvfarvet coating af ruderne for en perfekt spejling af Jean Tschumis oprindelige bygning.

Resultatet i Vevey er blevet anmeldt som ’fremragende.’    

 

Data for SageGlass LightZone® viser en U-værdi på 0,28, g-faktor mellems 0,09 og 0,41 samt LT fra 60 (klar) og 1 (max filter)!