Finland: Den transparente kraft

31. december 2018

Et aktuelt boligprojekt i det sydlige Finland viser nye muligheder med glas som den potente modspiller til formspændt træ. 

Af Poul Sabroe

Kilde: Glass – og Fasademagasinet, Norge

Foto: Polar Life Haus

 

Glas og træ har altid kunnet noget sammen.

Et aktuelt eksempel på det kan nu ses i Mikkeli i det sydlige Finland, hvor den førende træhusproducent, Polar Life Haus (Töysä) har opført en privatbolig på ca. 300 kvm. i træ og glas. Arkitekten Seppo Mäntylä udforsker her træets krumningspotentiale og glassets evne til at være den transparent dialogpartner.

Begge dele, kan man sige, lykkes over al forventning. 

Kombinationen af glas, træ og stål fungerer forbilledligt i den skovrige natur. Niveauspring udlignes med søjler af stål. 

-Projektet har været ekstremt krævende, vurderer Seppo Mäntylä i en udtalelse til det norske Glass – og Facademagasinet. Inspirationen kom fra bilindustriens designsprog; men det viste sig, at der var mange udfordringer at møde og overkomme, før projektet kunne lykkes. En analyse af arkitekturen afslører den dirrende spænding mellem de to materialer, træet, som her er formspændt til sin yderste grænse og glasset, hvis rolle det er at danne kontravægt.

 

Aftenstemning i Mikkeli: Det dramatisk udspændte udhæng kontrasterer med rudernes transparens. 

Glassets transparens og luftige karakter med et sprog, som – feminint antydet - kun mimer eller hvisker sin form og substans, lader trækonstruktionerne spille med svulmende muskler i al deres maskulinitet.  

-Beliggenhedens herlighed er udnyttet maksimalt med de optimalt dimensionerede glaspartier både inde og ude, forklarer Seppo Mäntylä til Glass – og Fasademagasinet.

The Wave House – som Polar Life Haus-projektet er døbt – beskrives som et ’luksuriøst hjem, der kan opføres på andre adresser, men kun i et begrænset antal på op til fem.

 

Beliggenhed og orientering på grunden udnytter naturværdierne optimalt - ude såvel som inde.

Huset udnytter de organiske former I kombinationen af træ, stål og glasset, som både styrker de øvrige materialers udtryk og leverer den udsigt, som beliggenheden opfordrer til.  

Blandt anmeldere er The Wave House blevet beskrevet som et ’mesterværk, der står for det ypperste indenfor kunstnerisk formåen, fornemt integreret med teknologisk innovation.’

 

Mikkeli: Opholdsareal med køkken og en formidabel udsigt gennem ruder fra gulv til loft. U-værdierne er 0,7 W/m2K.

Projektet er forsynet med finsk producerede HTWS-vinduer (High-Tech Window Systems), der har en særlig evne til at føje sig ind i de organiske tømmerkonstruktioner. Vinduernes kombinationsrammer af træ og aluminium er sat med et program af Saint-Gobain lavenergi ruder, nemlig SGG Planitherm® XN, Planilux® og Securit XN, alle med argon.

Det bliver ikke bedre: Trækonstruktioner og glaspartier i et afvejet samspil. 

 

Rudekonstruktioner i The Wave House af Seppo Mäntylä:

Vinduer:  6-16a-6-16a-6 (SGG Planitherm® XN)

Skydedøre: 6-16a-616a-6 (SGG Securit XN)

Glasdøre: 4-16a-4-16a-4 (SGG Securit XN II)

 

Huset, der ophæver tyngdekraften: The Wave House af Seppo Mäntylä.